A térséghez kapcsolódó művészeti aktivitások helyszíneinek, történeteinek és összefüggéseinek feltárása és bemutatása. A projektrészt kutatás előzi meg további résztvevők bevonásával. Ezek alapján valósul meg a három vezetett túra Fábián Lucával és Fehér Virággal. Az első térinfó témája Jancsó Miklós figyelme a tájra. Mit nem tudunk még a Káli-medencében forgatott filmjeiről?

Kotányi Magdáék tavaly attól a Doroszlai Páltól béreltek házat Kékkúton, akinél anno a Jancsó stáb tagjai laktak (Cserhalmi Györgytől később megtudtam, hogy nem ott, hanem, a szomszédban laktak). Az előkészítés során rajta kívül beszéltem Nyakó Julival és Cserhalmi Sárával, találkoztunk Doroszlaival és Kállay Sándorral, aki másokkal együtt a stáblistán szereplő Banovich Tamás helyett valójában megcsinálta a Szörnyek évadja díszletét 1986-ban. Kende János az első megkeresésre nemleges választ adott a térinfóra, mert csak később tervezett a helyszínre jönni. Összeraktuk a programot: túra a Kornyi-tónál, fotós rekonstrukció, beszélgetés.

Június 24-én, szombaton fél 10-re megérkezett a Kornyi-tóhoz Kende Ágnes, akit csak néhány nappal korábban kerestem meg, mégis nyitott volt. Hangsúlyozta, hogy nem filmes, az operatőr Kende János lányaként, gyerekként vett részt a forgatásokon sok más filmes gyerekével együtt. A Szörnyek évadja kapcsán konkrét emléke az az egyszerű szabású, fehér, trikó-szerű ruha, amiben többen is szerepeltek a filmben, abból tizenévesként ő is beszerzett egyet akkor. Nagy méretű fotókat nyomtattunk a filmből, azok alapján rekonstruáltunk jeleneteket. Az erős szél ellenére tettünk egy rövid sétát a tó irányába. Megálltunk azoknál a köveknél, amelyeken Cseh Tamás lépked énekelve, gitárral. Ági spontánul, de nagyon találóan jellemezte az 1980-as évek filmes világát és az akkor a Káli-medencébe költöző művészek tevékenységeit. Éppen ez motiválta a megkeresést: az egykori filmes bebírók gyermekeinek viszonya ehhez a vidékhez, a következő generáció. A túra után Kékkútra mentünk, a művelődési ház termébe, ahová Doroszlai Pállal és Kállay Sándorral beszéltünk meg találkozót, de végül Kende János is csatlakozott. Sőt, előbb érkezett és anekdotáival kellően bevezette a beszélgetést, szinte kérdezni sem kellett. Szóba került a Jancsó(Kende)-gyertya, a SZETA akciók a Balatonnál, az égő díszlet, Tarr Béla, de a Kutya éji dala is. A beszélgetés végén Kende házába mentünk boltíves istállót nézni, köszönjük a meghívást.  

2023. július 13.